Armata americană vrea să îi fie sparte sistemele computerelor

de: Andrada Bonea
03 03. 2016
Securitate cibernetica - Pentagon

Oricât de bizar ar suna, armata americană chiar vrea să îi spargi sistemele computerelor. Desigur, cu o condiție minoră: să le explici oficialilor cum ai reușit. Și să ai cetățenie americană.

Departamentul de Apărare a anunțat vineri că va începe programul-pilot numit Hack the Pentagon, o competiție în care hackerii din exterior sunt încurajați să testeze vulnerabilitățile sistemelor militare ale Americii. Această idee este aplicată în premieră în cazul Pentagonului, dar e ceva destul de comun pentru corporațiile, care angajează des companii de securitate cibernetică pentru a încerca să le spargă rețelele și sistemele. Această practică e numită „test de penetrare”.

Armata deja lucrează la întărirea sistemelor cu ajutorul membrilor interni, conduși de US Cyber Command și NSA. Unul dintre principalele aspecte la care lucrează liderii este găsirea de metode prin care să țină hackerii departe de infrastructura critică, mai ales după ce Ucrainei i-au fost atacate sistemele de electricitate în decembrie. Hackerii care participă trebuie să fie cetățeni americani și trebuie să treacă de o analiză minuțioasă a trecutului, înainte să devină parte din program. Acesta va începe în aprilie, notează Tech Insider.

Anunțul acestei provocări a venit după ce Pentagonul a lansat o nouă strategie cibernetică, în aprilie 2015. În cadrul ei, armata a propus 133 de echipe pentru o misiune cibernetică până în 2018, dintre care 27 au fost direcționate să integreze cibernetica în misiuni militare care implică artilerie și arme periculoase. Armele cibernetice și atacurile digitale devin din ce în ce mai integrate în operațiunile militare, ceea ce sugerează că statele mari folosesc cyberspace-ul pe post de câmp de luptă.

Scriam acum ceva timp că următorul mare război va fi cibernetic. Cercetătorul american Dan Kuehl, din cadrul Universităţii Naţionale Americane de Apărare, a definit războiul informatic ca fiind „conflictul dintre două sau mai multe grupuri de persoane, purtat în totalitate în mediul virtual”. Bineînţeles, există şi alte definiţii ale acestui termen, din ce în ce mai folosit în ultima vreme.

 Este cunoscut faptul că marile puteri ale lumii investesc sume imense de bani în îmbunătăţirea mijloacelor cu care pot fi purtate astfel de războaie. Ţări precum SUA, China sau Rusia folosesc tehnologii avansate atât pentru a-şi îmbunătăţi structurile de comandă militară, cât şi pentru a se apăra în faţa atacurilor informatice. Mai mult decât atât, aceste state sunt capabile să poarte în mod eficient un război în mediul virtual, exploatând cu succes vulnerabilităţile inamicilor, scriu cei de la Gizmodo.

Circulația liberă a informației în cadrul statelor și internațional este esențială afacerilor, relațiilor internaționale și coeziunii sociale, la fel de mult pe cât e necesară abilității forțelor militare de a lupta. Comunicațiile se bazează foarte mult pe internet și pe spectrul electromagnetic, rețelele terestre de comunicare și cele de sateliți jucând, de asemenea, un rol important. Trăim într-o lume foarte conectată, dar nu e nevoie de prea multe pentru a strica echilibrul și a instaura haosul.